Dags att skaffa en ny karriär?

Enligt en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Blocket är det så många som tre av tio som upplever att de har gjort fel karriärsval. De ångrar helt enkelt den yrkesbana de har slagit in på. I en annan fråga i undersökningen fick de tillfrågade berätta om de skulle välja samma yrke om de fick en andra chans. Ungefär hälften angav att de skulle göra det.

Om Sifos undersökning kan sägas vara representativ för Sverige och svenskarna som helhet är det alltså flera miljoner personer som inte är särskilt nöjda med sina yrken. Är du en av dem?

Du hinner med flera karriärer

Den forne statsministern Fredrik Reinfeldt sa en gång att fler måste både tänka sig och kunna byta karriär minst en gång i arbetslivet. Uttalandet kom i samband med en diskussion kring pensionsåldern och frågan om eventuellt krympande pensioner i framtiden, men idén kan anses intressant även ur ett perspektiv där personlig utveckling är i fokus.

Den som är i 30-årsåldern har åtminstone 30 år kvar att arbeta innan det är dags att börja kvittera ut pension. Det är en lång tid, och för den som inte trivs med sitt yrkesval kan det kännas som eoner av tid. Det torde vara möjligt för dem som vill och vågar att prova på något nytt åtminstone en gång i arbetslivet. Det kan handla om allt från att man utbildar sig till ett helt nytt yrke eller att man startar eget till att man gör en så stor förändring vad gäller arbetsplats eller arbetsuppgifter att man upplever att man får en helt ny start.

Den stora fördelen med att byta yrke eller jobb är den skjuts bytet kan ge självkänslan och den personliga utvecklingen överlag. En annan fördel kan vara att det kan finnas större möjligheter att tjäna mer pengar.

Småbarnsföräldrar mest missnöjda – pensionärer mest nöjda

I Sifos undersökning framgår att åldern och familjesituationen kan ha stor inverkan på nöjdheten med det nuvarande yrket. De som tenderar att vara mest missnöjda är småbarnsföräldrar. En enkel analys kan vara att den nuvarande karriären inte ger de möjligheter man såg framför sig efter studierna. En annan orsak kan vara att småbarnsföräldrarna upplever stress över att familjesituationen gör det svårare att göra en förändring. En tredje orsak kan vara att arbetsmarknaden är så diversifierad och att många upplever att gräset kan vara grönare på andra sidan.

De som är mest nöjda är pensionärerna. De som är mellan 65-75 år är generellt mycket nöjda med det karriärsval de gjorde en gång i tiden.

Källa: Artikel (här) i DN.

Våra snabbaste lån


Kreditbolag Credway
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid - dagar - - dagar
Kostnad - kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5 000 kr - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad 2427 kr
Kreditbolag Euroloan
Lånebelopp 2 000 kr - 50 000 kr
Löptid 1.5 år - 5 år
Kostnad - kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 500 kr - 50 000 kr
Löptid 2 mån - 9 mån
Kostnad - kr
Kreditbolag Mobillån
Lånebelopp 1 000 kr - 40 000 kr
Löptid 3 mån - 2 år
Kostnad 2885 kr