Digital eKrona

Inom ett par år kan Sverige nästan bli ett kontantlöst samhälle och svenskarna kommer att kunna betala med e – kronor. Detta förslag kommer från finansbolag i Italien och Tyskland. Det är många storbolag som t.ex. SEB, Klarna, Ericsson och MIT som vill vara med och hjälpa till. Sedan några år tillbaka har man fått läsa om det nya förslaget om att införa eKrona som innebär att Sverige får en ny digital valuta. Kommer Sverige då bli ett kontantlöst samhälle?

Meningen är att e – kronan ska vara lämplig för mindre betalningar mellan företag, myndigheter och konsumenter. Det handlar alltså inte om stora summor pengar och kontanter kommer därför inte att försvinna. Det kommer att finnas en infogad funktion som gör det genomförbart att ge ränta i senare period men i början kommer inte e-kronan ge någon ränta alls. För att kunna skapa applikationer som invånarna kommer att använda, kommer Riksbanken ta hjälp av externa aktörer och därför även stå för e-kronans basfunktioner.

En fördel är ju att man kommer att kunna slippa små mynt i plånboken och istället använda sig utav elektronisk valuta. Man kommer dessutom aldrig kunna glömma pengarna hemma eftersom att de alltid finns tillgängliga i mobilen. Nackdelen kan vara att vissa inte ser det som en trygg lösning. Dessutom kanske det sätts en negativ rätta av Centralbanken just för att stimulera konjunkturen enligt nationalekonomen, Skingsley.

Våra snabbaste lån


Kreditbolag Credway
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid - dagar - - dagar
Kostnad - kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5 000 kr - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad 2427 kr
Kreditbolag Euroloan
Lånebelopp 2 000 kr - 50 000 kr
Löptid 1.5 år - 5 år
Kostnad - kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 500 kr - 50 000 kr
Löptid 2 mån - 9 mån
Kostnad - kr
Kreditbolag Mobillån
Lånebelopp 1 000 kr - 40 000 kr
Löptid 3 mån - 2 år
Kostnad 2885 kr