Tomt i kassan när du ska iväg på semester?

sälja och hyra ut

Är det snart dags att göra resan till Arlanda för flyget till varmare breddgrader? Hur ser det ut med reskassan – är den redan klar eller är det mer eller mindre tomt i kassan? För att undvika att behöva låna ihop till reskassan genom ett snabblån eller en tur till pantbanken kan du faktiskt ganska snabbt få in snabba pengar exempelvis genom att sälja saker du inte använder eller hyra ut din bostad.

Så här säljer du dina saker snabbt online

Om du gör en insats kan du med stor sannolikhet få in en större slant på att sälja av förrådet. Alla har vi saker som samlar damm, men som kan vara av nytta för andra. Det finns en efterfrågan på det mesta, även sådant som du själv kanske inte ser något värde i.

Det första steget är att identifiera vad du kan/vill/behöver bli av med. Nästa steg är att ta tydliga bilder av föremålen. Lägg sedan lite tid på att skriva tydliga annonser. Ange gärna i detalj hur du kan leverera varan för att öka chansen till en snabb affär.

Vilket pris ska du då sätta på de prylar du vill sälja? Det är kanske den svåraste uppgiften. Om dina saker är bättre begagnade kan du använda tumregeln att priset bör vara en tredjedel av nypriset. Om du till exempel vill sälja en barncykel, som du har betalat 3000 kr för, kan 1000 kr vara en lämplig prislapp. Ett alternativ är att du utgår från vad du själv skulle vara redo att betala och sedan gör ett litet avdrag från det beloppet.

För att göra lite större och kanske också lite snabbare affärer inför semestern kan du med fördel, om möjlighet finns, välja ut de prylar som brukar sälja bäst under sommarmånaderna. Det handlar till exempel om verktyg för hemmafixare, cyklar, studsmattor, bröllopskläder och -accessoarer, hemelektronik och gräsklippare.

Extra tips: Om du tittar på ”Köpes”-annonser kan du dels göra ännu snabbare försäljningar, dels se hur efterfrågan ser ut.

Vilka forum bör du då välja för din försäljning? Det forum som idag växer snabbast är Facebook. Här finns otaliga köp- och säljgrupper att gå med i. Vissa inriktas speciellt mot vissa typer av varor, såsom till exempel barnkläder. Andra har en bredare inriktning och samtidigt ett lokalt eller regionalt fokus. Den största fördelen med köp- och säljgrupper på Facebook är att det är gratis att annonsera.

För lite mer ovanliga varor samt sådana som har en lite högre prislapp kan det vara en idé att istället använda sig av Blocket eller Tradera. Du når då ett större antal potentiella köpare och kan förmodligen också lättare få önskat pris för din vara.

Hyr ut bostad eller fritidsbostad

Om du har en möjlighet att hyra ut din bostad, en del av densamma eller en fritidsbostad, har du chansen att tjäna lite extra pengar för att förstärka reskassan. Om bostaden är belägen på en för besökare attraktiv plats, eller kan användas för övernattning vid idrottstävlingar eller andra events i närområdet, ska du ha goda chanser att kunna hyra ut bostaden i någon vecka. Blocket är ett bra forum för annonser för uthyrning av en bostad eller ett fritidshus.

Innan du hyr ut din bostad, se till att du får en konkret kontakt med den som ska hyra. Dra också upp ett avtal om uthyrningen och se till att få det påskrivet innan nycklarna överlämnas. Givetvis ska du säkra att du får betalning innan du lämnar över nycklarna.

Kom ihåg: Du behöver inte betala skatt om hyresintäkterna understiger 40 001 kr.

Våra snabbaste lån


Kreditbolag Credway
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid - dagar - - dagar
Kostnad - kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5 000 kr - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad 2427 kr
Kreditbolag Euroloan
Lånebelopp 2 000 kr - 50 000 kr
Löptid 1.5 år - 5 år
Kostnad - kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 500 kr - 50 000 kr
Löptid 2 mån - 9 mån
Kostnad - kr
Kreditbolag Mobillån
Lånebelopp 1 000 kr - 40 000 kr
Löptid 3 mån - 2 år
Kostnad 2885 kr