Låna till julfirandet – 5 saker att tänka på
Julen är snart här (igen!). Varje höst kan det kännas som att dagarna fram till december kommer att gå oändligt långsamt, men veckorna går ofta fortare än man anat. Plötsligt är det första advent och då är ju julen nästan här.
Med första advent kan en viss julstress infinna sig. Det ska planeras för mat och julklappar, och kanske finns det också saker att fundera på vad gäller var julen ska firas. En sak som kan göra julstressen lite extra påtaglig är tankarna på vad firandet kostar och hur man ska klara av utgifterna. Det är inte alla som har obegränsade resurser och kraven på att varje jul ska vara ”perfekt” kan tära på ekonomin.
För att klara av utgifterna är det en del som väljer att ta snabblån. Om du är en av dem som funderar på att göra det i år tycker vi att du ska läsa igenom nedan 5 punkter först.
1. Fira en enklare jul
Ett julfirande kan kosta allt mellan 0 kr och åtskilliga tusenlappar. Grundregeln är alltid att man ska rätta utgifterna efter plånbokens storlek. Har du en begränsad ekonomi bör du helt enkelt fira en lite enklare jul.
Det finns många sätt att spara in på utgifterna vid jul. Är ni flera som ska fira tillsammans, se då till att dela på utgifterna för mat och dryck. Ett knytkalas kanske kan vara en idé? Julklappar är en annan stor utgiftspost. Kanske går det att spara lite pengar här?
2. Låna inte för mycket
Upplever du att du måste låna för att klara julen är det ytterst viktigt att du inte lånar för mycket. När möjligheten att ta ett lån finns kan det vara frestande att dra till med ett högre belopp än vad som är nödvändigt. Det är sällan en bra idé!
3. Budgetera noga
Den här punkten är intimt kopplad med ovan. Beslutar du dig för att låna till mat och julklappar ska du vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet. För att kontrollera det bör du för det första göra en rättvisande budget. Med det menar vi att du ser till att återbetalningen kan göras i januari. Finns det minsta tvivel om det bör du inte ansöka om lån.
För det andra är det viktigt att du tajmar sista återbetalningsdatum med dina inkomster i januari. Kort sagt ska inkomsterna dyka upp på kontot innan löptiden för lånet är till ända.
4. Titta efter erbjudanden om räntefria lån
Räntefria lån löper utan kostnader om du betalar tillbaka i tid. Ska du låna är det givetvis optimalt om du kan utnyttja ett sådant erbjudande. Du har en handfull svenska långivare att välja mellan för sådana erbjudanden.
5. Undersök andra sätt att få in pengar
Blir det svårt att klara av återbetalningen inom exempelvis 30 dagar, kan du i stället undersöka möjligheten att ta ett pantlån i en pantbank. Med ett sådant lånar du på ett smycke, ett musikinstrument eller någon annan sak med ett högre andrahandsvärde. Hos pantbanken har du i regel fyra månader på dig att betala tillbaka.