Privatlån

Kvinna ansöker om privatlån på mobilen

Om du behöver snabba pengar, och det är ett lite större belopp det handlar om, är ett privatlån det naturliga valet. Alternativ till detta lån kan vara snabblån (om du behöver ett mindre belopp) eller pantlån (om du har något värdefullt att sätta som pant.

Ett privatlån kan du disponera över helt och hållet enligt dina egna önskemål. Du måste normalt i din ansökan ange varför du ansöker om lån, men någon uppföljning av detta görs inte. Är du osäker skriver du bara in ”annat” eller ”övrigt” när du ansöker. Du har upp emot hundra långivare att vända dig till och valet är helt fritt. Vill du se till att få bästa möjliga erbjudande ska du jämföra räntor och villkor. Du kan också med fördel ta en genväg och utnyttja de tjänster de så kallade låneförmedlarna erbjuder.

Exempel på användningsområden för privatlån

  • Handpenning vid bostadsköp
  • Kontantinsats för bostad
  • Köp av semesterresa
  • Köp av begagnad bil privat
  • Kostnader förenade med flytt
  • Finansiera renovering
  • Samla dyrare krediter och lån
  • Betala utbildning

Läs mer om att låna till kontantinsats.

Så här fungerar privatlån

Privatlån är typiska blancolån, med vilket menas att borgenären, det vill säga banken eller kreditbolaget, inte har någon säkerhet. Vid pantlån lämnar du in exempelvis ett smycke som pant och för ett bolån är själva bostaden pantsatt som säkerhet. För privatlån finns inga sådana säkerheter för långivaren att ta i anspråk om du inte betalar. Långivaren får helt enkelt förlita sig på din betalningsförmåga och betalningsvilja. Detta innebär automatiskt att räntan för ett privatlån alltid är högre än för exempelvis ett bolån. I dagsläget, då marknadsräntorna är extremt nedpressade, finns dock möjlighet att få ned räntan till omkring 3% (givetvis förutsatt att du har ekonomin för detta).

Räntan på privatlån är vanligtvis individuell. Det är bara några få långivare, särskilt dem som endast lånar ut mindre belopp, som kan erbjuda en ränta som är densamma för alla låntagare. Lägsta möjliga ränta idag är som nämnts omkring 3%. Högsta möjliga ränta är omkring 30%. Det är värt att notera att den som har betalningsanmärkningar mer eller mindre får acceptera en ränta som närmar sig det maximala.

Lånebelopp
Den nedre gränsen för ett privatlån är vanligtvis 20 000 kr. Den övre gränsen har flyttats fram flera gånger de senaste åren. I början av 2010-talet var 350 000 kr maxgränsen, men numera finns långivare som kan låna ut upp till 500 000 kr. Den uppenbara anledningen är att det har vuxit fram en större efterfrågan på större lån.

Återbetalningstider
Återbetalningstiden för ett privatlån bestämmer du i mångt och mycket själv. Hur länge du ska betala tillbaka på lånet ska du avgöra utifrån lånebeloppet samt hur mycket du kan betala per månad. Vanligen kan du välja återbetalningstider på upp till 12 år. Kom ihåg att ju kortare löptid desto bättre! Ju längre lånet löpet, desto större blir nämligen det totala priset för att låna.


Samlingslån – nytt sätt att använda privatlån

I takt med att allt fler medvetet eller mindre medvetet drar på sig skulder av dyrare karaktär, såsom till exempel genom kreditkort, snabblån och avbetalningsköp, har det vuxit fram en marknad för så kallade samlingslån. Denna typ av lån är i grunden ett traditionellt privatlån. Den främsta skillnaden ligger i att banken, kreditbolaget eller en låneförmedlare automatiskt kan hjälpa till med att lösa de utestående skulderna. Samlingslån är ett bra sätt att minska kostnaderna för den totala skulden och även förenkla återbetalningen. Det går helt enkelt snabbare att bli skuldfri och hela processen blir mindre omständlig.

Räntorna
Man bör även kolla upp räntorna när man överväger ett privatlån. Ett enkelt sätt att jämföra snabba lån är att använda sig av någon av flera jämförelsesiter där du enkelt kan se skillnader i räntor och avgifter på ett lätt överskådligt sätt.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr