Så hanterar du en sviktande ekonomi
De flesta av oss har någon gång upplevt att det har varit kärvt med ekonomin. Det stora problemet uppstår dock när svackan blir långvarig. Man kan då behöva hjälp att komma på fötter och få ordning på sin ekonomi igen. Det viktigaste är dock att inte sticka huvudet i sanden, även om situationen kan verka mörk.
Att ekonomin inte är på topp kan ha en rad olika orsaker – allt ifrån att man blivit sjukskriven eller arbetslös, till att man handlat för mer än man egentligen haft råd med. Oavsett anledningen är det viktigt att man ser till att ta tag i problemet direkt – för en dålig ekonomi kan eskalera fort om ingenting görs.
Här ger vi ett exempel på hur en obetald faktura snabbt kan bli betydligt dyrare och vad du kan göra för att få hjälp att reda upp situationen.
Exempel med obetald räkning
Vi tar ett exempel med en telefonräkning på 600 kronor som inte betalas i tid. Den kan i värsta fall få en slutnota på 2 120 kronor. Det är en ökning på över 300 %. Om det sker med alla räkningar under en månad kan det bli mycket dyrt.
Såhär ser förloppet ut när telefonräkningen får en drastiskt ökad kostnad:
Telefonräkning 600 kr
- + Påminnelseavgift 60 kr
- + Inkassoavgift 180 kr
- + Ansökan om betalningsföreläggande 300 kr
- + Ombudsarvode 380 kr
- + Grundavgift vid verkställighet 600 kr
= Totalt 2 120 kr
Det kan du göra för att få hjälp
Det är inte alltid det lättaste att veta i vilken ände man ska börja när ekonomin väl har blivit dålig, men börja måste man för att det ska bli bättre.
Allra först bör du se om det finns några kostnader som kan reduceras. Har du flera lån och krediter kan du försöka samla dessa till ett större lån. Genom att göra detta kan du ofta sänka din månadskostnad och få bättre koll på läget.
Det går också att kontakta de du är skyldig pengar och förklara situationen. Ibland kan du förhandla fram en sänkt ränta och i annat fall kan du få lägga om din betalning till en längre återbetalningstid så att månadskostnaden sjunker. Vissa kreditgivare kan också dela ut en betalningsfri månad vid behov.
Om du känner att detta är dig övermäktigt är det klokt att ta hjälp utifrån – sådan finns att få kostnadsfritt. Till exempel kan du få god hjälp från kommunens budget- och skuldrådgivare. Dessa kan hjälpa dig lägga upp en budget, och de kan också ge andra tips och råd kring hur du bör hantera din ekonomi.
Du kan också söka ekonomiskt bistånd från det sociala. Det bör du dock göra i tid, eftersom det finns en viss handläggningstid för ditt ärende.
Oavsett hur du väljer att handskas med en ekonomisk svårighet är det viktigaste att du faktiskt tar tag i problemet. Ju snabbare du får ordning på skutan igen, desto lättare kommer det vara för dig att reda upp din ekonomiska situation.