Snabblån

Kvinna tar tiden på sin klocka

Behöver du få in en mindre summa pengar snabbt har du flera möjligheter. Att sälja saker du inte har användning för på nätet eller på loppis är ett bra alternativ. Att låna av en familjemedlem är ett annat, men kanske inte lika bra, alternativ. Pantlån i pantbank är en tredje väg att utforska. Du har självklart också möjlighet att ta ett snabblån för att täcka bristen i ekonomin.

Snabblån är en form av mikrokredit på ett förhållandevis litet belopp som ska betalas tillbaka snabbt. Nyckelordet är snabbt. Att ansöka om lånet tar inte många minuter och får du din ansökan beviljad kan du i vissa fall få pengarna samma dag. Får du låneansökan beviljad kan du använda dina pengar på det sätt du önskar. Det enda du ska tänka på är att du måste betala fakturan/fakturorna i tid.

Sms lån är en mycket populär låneform i framförallt norden. Det går även under namn som snabblån och mikrolån. Marknaden för detta har vuxit explosionsartat senaste åren, sedan denna låneform introducerades 2006 i Sverige. Därefter har det diskuterats mycket huruvida räntorna bör regleras, då den effektiva räntan för snabblån kan te sig mycket hög. Ibland med effektiva räntor på upp till 1000 procent. Detta beror dock på att effektiv ränta är en formel som är framtagen utifrån en låneperiod på 12 månader eller mer, och därför blir det direkt missvisande när man använder detta till just snabblån. Jämför nya smslån här så får du en god uppfattning om skillnaderna i räntor och faktiska kostnader för snabblån.

Exempel på användningsområden för snabblån

  • Betala räkningar
  • Handpenning på en resa
  • Nya kläder för dig eller barnen
  • Nödlån vid mer akut kris i ekonomin
  • Kontantinsats för bil eller annat fordon
  • Mer lyxbetonad konsumtion (inte att rekommendera)

Så här fungerar snabblån

Snabblån är blancolån på samma sätt som exempelvis privatlån. Det är egentligen bara beloppet och återbetalningstiden som skiljer dessa lånetyper från varandra. Långivaren kommer inte att kräva att du ställer pant eller någon annan säkerhet, såsom till exempel borgensåtagande. Det är den betalningsförmåga och kreditvärdighet du har – såsom den framgår av din kreditupplysning – som fungerar som borgenärens säkerhet. En annan skillnad är att alla långivare av privatlån använder UC vid kreditupplysning, men med snabblån kan du låna utan kreditupplysning hos UC.
Läs mer om lån utan UC.

Om lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är alltid dyrare än lån med pant. Det blir tydligt om vi jämför ett snabblån med exempelvis ett pantlån i en pantbank. Sistnämnda är alltid en billigare lösning (förutsatt att du inte hittar ett erbjudande om snabblån utan ränta – det finns faktiskt sådana). Det har framförts mycket kritik mot denna låneform med anledningen av kostnaderna. En del av kritiken är befogad, men det är långt ifrån alla snabblån som är dyra. Som ett slags genomsnitt kan sägas att du betalar 10% av det lånade beloppet i ränta och/eller avgifter per månad. Ett lån på 5000 kr kostar då 500 kr om återbetalningstiden är 30 dagar. Bra att veta är att räntan är densamma för alla. En annan sak att känna till är att räntan är avdragsgill.

Lånebelopp
Just 5000 kr är faktiskt ungefär det genomsnittliga lånebeloppet för ett snabblån. Samtidigt går det att låna både mindre och mer än så. Sedan 2015 är det ett antal långivare som faktiskt erbjuder låntagarna att låna upp till 40 000 – 50 000 kr i form av snabblån. Återbetalningstiden blir då givetvis längre än den som normalt förknippas med lånetypen.

Återbetalningstider
30 – 90 dagar, det är den löptid du kan välja hos majoriteten av snabblåneföretagen. Emellertid finns för vissa lån, då speciellt de på högre belopp, möjligheten att betala tillbaka på ett eller flera kvartal och till och med ett eller flera år. Bra att känna till är att kreditkostnaderna kan bli mycket rejäla med längre löptider på snabblån. Har du möjlighet att i stället ansöka om ett privatlån bör du utnyttja den möjligheten.

Kreditkonto – ett smidigare alternativ

Som nämnts kan ett privatlån vara ett bättre alternativ och att det kan vara en idé att undersöka möjligheten till pantlån. Ett annat alternativ att titta på är kreditkonto. Idén med denna kredit riktad mot konsumenter är att ge ytterligare valfrihet både vad gäller beloppet att låna och återbetalningstiden. Blir du godkänd som kund får du göra egna uttag från ditt kreditkonto på nätet och kan i större utsträckning göra ditt lånande mer flexibelt.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr