Svenskar känner oro över sin privatekonomi – våra tips!

Enligt ett pressmeddelande från Swedbank som släpptes i december 2019 har varannan svensk dåligt samvete över sin privatekonomi. Det är framförallt personer i åldrarna 24-34 år som har dåligt samvete – och det är då främst pension och sparande som de känner oro kring, men också över det faktum att de anser sig spendera för mycket pengar på förbrukningsvaror och nöjen.

Även bland den äldre generationen finns en överhängande oro kring pensionen och detta gäller främst de individer som börjar närma sig pensionen.  Att saker som sparande och pension stjäl mycket energi och orsakar oro är inte konstigt, speciellt eftersom vi den senaste tiden matats med nyheter om hur pensionerna i framtiden inte kommer räcka samtidigt som antalet fattigpensionärer ökar.

Det finns dock vissa enkla metoder att ta till för att få kontroll över sin privatekonomi – och på så sätt få bukt med det dåliga samvetet och stilla oron. Främst handlar det om att lägga upp en budget. Detta kan tyckas som ett stort projekt för många, vilket gör att man hellre låter bli. Om man dock lägger en budget utifrån sin egen engagemangsnivå har man iallafall en bra början.

Vissa människor är ordningsamma och strukturerade av naturen och dessa individer kommer säkert kunna skapa och upprätthålla en detaljerad och genomarbetad budget, medan en person som snabbt tröttnar och alltid kastar sig in i nya projekt riskerar att tröttna på budgeten innan den ens skrivits färdigt.

Dessa tips är därmed inte skrivna i sten – en del kanske väljer att använda alla, medan andra kanske bara väljer någon enstaka punkt. Oavsett vad som passar din livssituation kom ihåg att alla små mål är bättre än inga mål alls!

  • Gör en rimlig budget – aggressivt sparande kan leda till att du tröttnar.
  • Var snäll mot dig själv – det är okej att unna sig något då och då.
  • Se till att ha koll på var dina små utgifter tar vägen – många bäckar små!
  • Tänk igenom köp en extra gång – är det något du verkligen behöver?
  • Fundera över ditt köpmönster – finns det något du vill/bör ändra på?

Som sagt så behöver du inte ta till dig av alla punkterna på en gång om det känns som att det blir en för mastig start, men faktum är att alla dessa punkter är relativt enkla att efterleva. Kanske kan du implementera den steg för steg? Oavsett hur du gör är det alltid positivt att ha kontroll över sin ekonomi.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr