Aktier

nyheter aktier

Aktier och fonder är de två typer av investeringsslag som vi småsparare egentligen har att välja mellan. Fonder kan rekommenderas till den som vill förenkla sin väg till mer pengar, medan aktier kan vara alternativet för snabba pengar och en högre avkastning på sikt.

Aktier är andelar i bolag, börsnoterade som onoterade. Idén är att varje aktie ska ge ägaren en röst på bolagstämma och att den också ska ge rätt till eventuell utdelning av vinstmedel. För de flesta handlar aktier som investeringsobjekt emellertid om den möjlighet till värdestegring som finns om bolaget går bra.


Snabba steg till att investera i aktier

För att kunna handla i aktier behöver du ett VP-konto, ett investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller en försäkringsdepå (IPS till exempel). För att kunna göra faktiska aktieaffärer ska du också givetvis ha pengar på kontot. Ett investeringssparkonto (ISK) är det bästa alternativet för de flesta. Anledningen är att det inte dras någon kapitalvinstskatt på vinster. I stället debiteras kontot en relativt låg schablonskatt. Du kan öppna dessa konton och depåer hos såväl din vanliga bank som hos specialiserade nätmäklare.

Med pengar på kontot kan du göra dina första aktieaffärer. Själva proceduren vid köp är okomplicerad. Vad du ska göra är att välja aktie, klicka i att du vill genomföra ett köp och sedan ange antal aktier och önskad köpkurs. Det finns normalt några fler funktioner att använda, men de flesta av dem kan betraktas som överkurs. Om ditt köp går igenom kan du inom någon sekund se aktierna på ditt konto. Viktigt att notera är att det inte är säkert att köpeskillingen överensstämmer helt med köpkursen – det beror på att du betalar courtage på dina affärer.


Diversifiering ger minskad risk

Om du har fingertoppskänsla, har läst på allt som finns att läsa om ett bolag och dessutom prickar exakt rätt köptillfälle kan du tjäna snabba pengar på aktier (förutsatt att du sedan också säljer vid rätt tillfälle). Att lyckas med detta gång på gång är emellertid inte det lättaste. Risker både för det specifika bolaget och marknadsriskerna överlag kan göra att du i stället gör förluster.

Ett enkelt sätt att minska risken med aktiehandel är att diversifiera portföljen. Med det menas att du ska äga ett större antal aktier som dessutom bör vara i olika branscher. Det gyllene talet i sammanhanget är tolv olika aktier från olika branscher.

Ett annat tips är att välja så kallade investmentbolag. Dessa bolag har en lång rad olika verksamheter under sina paraplyn. Det gör att de automatiskt fungerar som mindre riskfyllda placeringar.


Glöm inte utdelningen!

En aktie kan inte bara ge avkastning i form av värdeökning. Aktier kan också ge utdelning. Utdelning är utbetalning av en del av bolagets vinster och den fördelas lika över alla aktier av samma slag. Äger du till exempel 1000 aktier i ett bolag som delar ut 2,50 kr per aktie i utdelning kommer du att få 2500 kr på din depå.

Att blanda upp en aktieportfölj med utdelningsaktier är positivt både vad gäller det löpande kassaflödet och även när det gäller värdeökningen på sikt. Bolag som delar ut vinst är stabilare än andra och det har historiskt visat sig att utdelningsaktier ger högre avkastning även när det gäller själva börskurserna.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr