Spara pengar

Man lägger mynt i spargris

Idén med att spara pengar är för en del något som inte känns direkt attraktivt. Andra upplever att ekonomin inte medger möjligheten att spara. Att se till att inte spendera varje krona som kommer in på kontot, utan att också planera för framtiden är mycket viktigt. En fördel med sparande är att man kan minska eller helt undanröja behovet av att låna pengar i det fall pengarna på lönekontot skulle ta slut.

På den här sidan listar vi inledningsvis en bruttolista med tips för att spara pengar. Välj de metoder du känner passar dig eller använd dem som inspiration. Därefter följer fem tips på smart sparande på sikt.

Konkreta tips för att spara pengar

Det finns hundratals bra tips för att spara pengar direkt och nedan förteckning ska inte ses som uttömmande.

  • Jämför priser på allt
  • Säg upp ett eller ett par abonnemang
  • Storhandla en gång i veckan
  • Sälj det du inte behöver
  • Köp på loppis
  • Sätt av en vecka då du lever mycket billigt
  • Ta en köpfri månad
  • Ta med matlåda till jobbet
  • Låt bilen stå lite då och då
  • Sätt upp en tydlig, och snäv, budget för olika utgifter

Några av ovan tips kräver en lite större arbetsinsats och vissa kan kännas lite obekväma. Andra kan bli mer naturliga i vardagen bara efter ett par dagar. Det finns mycket att spara på att bara tänka efter i vardagen och att försöka skära bort de onödiga utgifterna. Kom ihåg att det är betydligt enklare att minska utgifterna än att öka inkomsterna. Att tjäna mer pengar är den svårare vägen.

Spara smart – fem tips

Om du till exempel ställer dig på loppis för att sälja de saker du inte behöver får du in pengar direkt nu, och ser du till att storhandla belastas din ekonomi mindre på månadsbasis. För ett långsiktigt lönsamt sparande finns det emellertid lite mer övergripande koncept att tänka på.

Sparpengarna ska du inte kunna röra
Pengar du sparar är inte att ses som sparade pengar om du har direkt tillgång till dem. Kort sagt måste du göra det svårt för dig att ta del av dem. Spara därför inte på ett konto som du kan administrera från din vanliga internetbank. Starta i stället ett nytt sparkonto hos en annan bank.

Spara direkt från lönen
För att se till att spara automatiskt varje månad kan du sätta upp autogiro till ett sparkonto.

Se till att få avkastning
Oavsett om du använder dig av ovan två tips eller inte ska du se till att få avkastning på dina sparpengar. I dagsläget är det svårt att hitta konton som ger räntor att tala om, men någon procent är bättre än ingen.

Följ upp hur du sparar
När du har levt ett tag med ditt nya ”spartänk” för ögonen kan det vara bra att göra en uppföljning. Hur är det att leva mer på en budget? Finns det något annat du kan spara in på? Gör gärna en snabb koll varje månad för att både få en bild av hur det går och förhoppningsvis bli inspirerad av resultaten!

Unna dig!
Det här tipset låter kanske lite märkligt? Det är emellertid så att den som unnar sig något speciellt då och då som en belöning för sparandet är mer benägen att både fortsätta spara och att även göra det ännu mer flitigt.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr