Pantbank

Man som värderar guldsmycke

Pantbanker eller lånekassor är verksamheter som inte är lika vanliga idag som tidigare, men dessa verksamheter fyller en viktig funktion. I stället för att låna pengar snabbt kan man hos en pantbank låna med ett föremål som säkerhet och därmed ofta få en lägre kostnad för lånet. Man kan säga att ett pantlån är detsamma som att låna av sig själv.

Det finns pantbanker i de flesta av Sveriges län. Den största koncentrationen av dessa verksamheter finns emellertid i storstäderna. Om du vill se var din närmaste pantbank finns kan du gå in på branschorganisationen Svenska Pantbanksföreningens webbplats.


Vad gör en pantbank?

En pantbank har som funktion att dels betala ut snabba pengar i form av lån mot säkerhet i ett fysiskt föremål, dels auktionera ut de föremål som inte löses ut. Det är ungefär 10% av föremålen som inte hämtas ut, så auktionsdelen av verksamheten är betydligt mindre än lånedelen. Nedan kan du läsa mer om hur pantbelåningen fungerar.


Så här fungerar pantbelåning

Om du saknar pengar i slutet av månaden är det naturliga alternativet att ta ett lån, till exempel ett snabblån. Bor du nära en pantbank kan emellertid ett lån mot säkerhet i ett föremål vara ett bättre alternativ. Det handlar både om att det ofta är billigare och att någon kreditprövning inte görs. Att låna på en säkerhet går till på följande sätt.

Det första steget är att ta fram något eller några värdeföremål. Det kan till exempel handla om smycken, guld, armbandsur eller musikinstrument. Du tar sedan med dig föremålen till pantbanken där en värdering görs direkt i kassan. Värderingen utgår från uppskattat andrahandsvärde (på auktion) av föremålet.

När värderingen är klar kommer du att få ett låneerbjudande och om du godtar det får du pengarna i handen direkt. Som bevis på att du har lämnat in en säkerhet får du en pantsedel. Denna ska du ta med dig när du sedan återbetalar lånet.

Ett pantlån löper vanligtvis under maximalt fyra månader. Du kan självklart komma in och lösa det tidigare än så. Skulle det vara så att du inte kan betala tillbaka inom fyra månader kan du normalt förlänga det på ytterligare fyra månader.

Vad gäller räntan på ditt pantlån bestämmer respektive pantbank vad du ska betala. Som ett genomsnitt gäller emellertid en ränta på 3,5% per månad (motsvarar en årsränta på 42%). Expeditionsavgift tillkommer också.


Så här fungerar pantauktion

Om du inte hämtar ut ditt pantsatta föremål inom två månader efter förfallodatum för lånet kommer ditt föremål att auktioneras ut. Skulle föremålet då betinga ett pris som överstiger lånekostnaderna samt auktionskostnader kommer överskottet att tillfalla dig. Skulle auktionen ge ett minusresultat blir det i stället pantbanken som täcker det. Du kommer aldrig att behöva betala underskottet.


Pantbelåning eller snabblån

Med 3,5% i ränta per månad, hur står sig kostnaderna för ett pantlån jämfört med kostnaderna för ett snabblån? Vi gör ett snabbt räkneexempel för att jämföra. Uppgifterna för snabblånet kan sägas vara ett genomsnitt.

Snabblån: Du behöver låna 6000 kr och tar då ett snabblån med en återbetalningstid på 90 dagar. Lånekostnaden blir mellan 1500-1700 kr totalt sett.
Pantlån: Du lämnar in ett föremål som du kan belåna till 6000 kr. Expeditionsavgiften är mellan 50-100 kr och du ska betala ränta på 3,5% per månad. Den totala kostnaden för ditt lån på fyra månader blir då omkring 900 kr.

Våra snabbaste lån


Högrisktriangel

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Kreditbolag Northmill
Lånebelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Kostnad kr
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1000 - 45000
Löptid 4 mån - 4 år
Kostnad kr
Kreditbolag Daypay
Lånebelopp 1000 - 20000
Löptid 1 mån - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag Cashbuddy
Lånebelopp 5000 - 25000
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad kr
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 1000 kr - 20 000 kr
Löptid 1 mån - 6 år
Kostnad kr